Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is een discipline binnen fysiotherapie welke zich bezig houdt met herstellen van balans tussen lichaam en geest. Het is namelijk zo, dat een disbalans tussen de twee voor psychosomatische klachten kan zorgen welke vaak moeilijk of niet helemaal te herleiden zijn naar een medische stoornis. Men spreekt dan van somatisch onbegrepen lichamelijke klachten (SOLK). Deze klachten zijn vaak chronisch, moeilijk te plaatsen, kennen geen vaste patroon en lijken heel ongrijpbaar voor de mensen die ze hebben. Vaak biedt medische behandeling geen (blijvende) verbetering.

Psychosomatische fysiotherapie, voor wie?

  • SOLK (bijvoorbeeld chronische pijnklachten: hoofdpijn, rug en/of spierpijn; maag/darm klachten; en chronische vermoeidheid).
  • Storende mentale/fysieke spanning.
  • Benauwdheid of hyperventilatie.
  • Overprikkelingsklachten; moeite met concentratie, hypergevoeligheid (fysiek/mentaal), slaapproblemen, burn-out.

Hoe ziet een behandeling er uit?

Behandelen van deze klachten bestaat vaak uit coaching, actieve fysieke sessies en gesprekken met als doel weer grip te krijgen over het eigen lichaam en geest. De behandelingen zijn tevens goed te combineren met begeleiding bij een praktijkondersteuner of een psycholoog.

Wat zijn de doelstellingen?

  • Vergroten lichaamsgevoel en/of vertrouwen in eigen lichaam.
  • Leren omgaan met spanningen.
  • Opbouw en onderhoud van de fysieke belastbaarheid met respect voor eigen grenzen (lichamelijk & mentaal).
  • Optimaliseren leefstijl of werkstijl (ook voor ergonomisch advies).

Werken aan psychosomatische behandeldoelen leidt vaak naar een afname in de ervaren klachten en een toename in de ervaren grip bij patiënten. Dit maakt dat psychosomatische fysiotherapie ook uitermate geschikt is voor patiënten met fysieke aandoeningen die medisch gezien uitbehandeld zijn, en die mogelijk een advies hebben gekregen om met hun fysieke klachten te leren leven. Psychosomatische fysiotherapie kan hierbij de handvatten bieden om daar ook actief mee aan de slag te kunnen gaan. Ten slotte, kan psychosomatische fysiotherapie ingezet worden als (ondersteunende) behandeling bij somberheidsklachten of depressie en angst klachten, mogelijk in combinatie met mentale begeleiding bij een praktijkondersteuner GGZ of een psycholoog.

Rechtstreeks contact met de psychosomatische fysiotherapeut: 0649326883.