Valpreventie

Cursus in balans

Het spreekwoord luid ouderdom komt met gebreken. Vallen is een van deze gebreken. Vallen is namelijk de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Daarnaast heeft een val drastisch invloed op de kwaliteit van leven. Zo kunnen 65+ers angstig, minder mobiel, eenzaam, en/of afhankelijk van zorg worden. Daarnaast is het mogelijk dat zij na een val niet langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Vanuit Samen Beter willen wij een bijdragen leveren aan de kwaliteit van leven bij 65+ers en hen helpen zo lang mogelijk en verantwoord thuis te blijven wonen.

 

Tijdens de cursus “in balans” werkt de cursist onder begeleiding van een geschoold fysiotherapeut aan de balans, spierkracht, conditie, concentratie en het zelfvertrouwen. Daarnaast leert de cursist wat te doen wanneer deze gevallen is. De cursus begint met een intake waar er door middel van metingen bepaald wordt of en welke begeleiding er nodig is. Deze begeleiding krijgt de cursist dan in ons gezondheidscentrum en/of thuis.

 

Onderzoek laat zien dat cursisten na het volgen van de cursus 61% minder kans hebben om te vallen en dat de val angst met 37% afneemt.

 

Factoren die de kans op vallen vergroten zijn:

·         Hogere leeftijd: 65+

·         Lichamelijke beperkingen zoals een verminderd(e)evenwicht, spierkracht, spiercontrole en/of lenigheid

·         Een verminderd zicht, reactievermogen en/of gehoor

·         Specifieke ziekten (denk aan: artrose, beroerte, Parkinson, bloeddrukdaling bij opstaan, enz.)

·         Problemen met lopen, traplopen, opstapjes/drempels

·         Cognitieve- en/of psychische achteruitgang

·         Geneesmiddelengebruik (denk met name aan slaap- en kalmeringsmiddelen)

·         Risico verhogend gedrag (denk aan te snel opstaan, haasten, sloffen en te weinig beweging)

 

Herkent u deze factoren? Bent u of kent u iemand uit uw omgeving die baat zou hebben bij deze cursus, neem dan vooral contact op voor meer informatie.

Tel: 0649326886
Email: j.ex@samenbeter.nl